Nopeammin, korkemmalle ja voimakkaammin -tauti

Päädyin umpikujaan muutama vuosi sitten ja ankeaakin ankeampi totuus alkoi läpsiä kasvoilleni. Oli tullut aika ymmärtää, että minä olin laittanut itseni sellaisen noidankehään, josta ei päästä ulos voittajana. Piti alkaa miettiä, mitä todella haluan elämältäni, mitä haluan saavuttaa ja miten haluan elää arkipäivääni. Selkeästi näin vain yhden asian: näin ei voi jatkua.

Pärjäsin oman aikani hyvin bisnesmaailmassa, sain aina enemmän vastuuta ja valtaa työelämässä. Tietysti palkkakehitys seurasi näiden käänteiden perässä, joten maallisen mammonan maagisuus huumaannutti minut ja käänsi katseeni pois siitä ikävästä asiasta, että en voisi kovin kauaa elää sillä tavalla. Kunnes sitten tyhjyys tuli yllättäen: työ meni alta, päädyin työttömäksi ja kauan kehittynyt masennus pääsi puhkeamaan kuin märkä paise. Vuosia kerrytetty jaksamislaina pääsi maksuvaiheeseen.

Maksoin menestyksestäni ja urani nousujohteisuudesta kammottavan hinnan: mielenterveys meni menojaan, fyysinenkin terveys rakoili pahan kerran ja kroppani ulisi äärellisyyttään. Kun pysähdyksen aika tuli, näin yhtäkkiä tilanteen selkeästi. Tosin masennus möyhensi oloani monta vuotta vielä tämän jälkeen, mutta masennus oli se kulottava tuli, joka raivasi urametsääni hallitsemattomalla, mutta uutta synnyttävällöä tavalla.

Moni kanssaihminen tuntuu pyörivän samassa limbossa jossa itsekin pyörin: pitää tehdä uraa, pitää menestyä, pitää näyttää menestyvältä ja kuulostaa uraohjukselta. Samalla piilotetaan oma aito kaipuu tehdä itselle tärkeitä asioita. Pahimmillaan laitetaan vanhemmuus sivuun, samoin ystävyyssuhteet, joilla ei ole sijaa menestyjän sosiaalisessa portfoliossa. Ehkä näitäkin ihmisiä odottaa jossain kohdassa samankaltainen pysähdys kuin minulla, tai sitten he pärjäävät miten pärjäävät vuosia ja vuosikymmeniä tällä tavalla. Minä en pärjännyt, mutta en näe itseäni heikoksi sen takia. Enkä muita vahvemmaksi kuin minä.

Seisoin pitkään savuavan elämänmetsäni laidalla ja tuijottelin kaikkea hiiltynyttä menneisyyttäni. Tappelin vastaan väistämätöntä ja se pahensi masennustani. Koin, että olin epäonnistunut ja minun pitäisi vain pyrkiä samaan elämäntyyliin takaisin, jahka saisin masennukseni jollain ihmeen ilveellä aisoihin ainakin sen verran, että kykenisin palata näyttelemään ihmistä, joka en aidosti ole.

Jossain kohdassa päätin, että ehkä minun täytyy kokeilla jotain aivan muuta, pääsin väsymättömällä kamppailulla opiskelemaan aivan uutta aihepiiriä. Sellaista, jossa menestys mitataan korkeintaan esteettisillä ansioilla, koska rahaa ei tällä alalla riitä pankkitilien tilkkeeksi kuin nimellisesti.

Tein juuri osa-aikaisen työsopimuksen, johon kirjattiin palkka, jollaista en ole tämän vuosituhannen aikana saanut. Palkan suhteen palaan siis kauas menneisyyteen, mutta silti koen valtavaa tyytyväisyyttä: saan tehdä kiinnostavaa työtä ja oppia koko ajan uutta ja nähdä jatkuvasti työni tulokset. Jos vain sinnikkäästi jatkan tällä tiellä, joskus ehkä saan pääpalkinnon: pääsen tekemään kauniita asioita, joilla on yksittäisille ihmisille merkityksellisyyttä.

Minua pelottaa, se on selvä. Rahan niukkuus tulee olemaan valmistuttuani sellaista, johon en ole tottunut ja pelkään, että entinen elämäntyylini haamu myrkyttää elinmahdollisuuteni. Onneksi minulla on vielä hetki aikaa totuttautua ajatukseen ja pyrkiä muokkaamaan elämäni sellaiseksi, että voin yrittää pärjätä paljon, paljon vähemmällä. Pelko hälvenee sillä, että keskityn olennaiseen, nautin näköpiirissä olevista asioista, muistan, miksi olen tässä kohdassa juuri nyt. Olen noudattamassa kutsumustani, en sosiaalisen statuksen pönkittämistä.

Kokemus sen minulle on hyvässä ja pahassa opettanut. Kaikkea ei mitata rahassa. Eikä nopeammin, korkeammalle ja voimakkaammin -tauti vie meitä kuin perikatoon ennemmin tai myöhemmin. Tai ainakaan minua.

Kiitos, että luet.

5 vastausta artikkeliin “Nopeammin, korkemmalle ja voimakkaammin -tauti”

 1. Katsot tekstissäsi takapeiliin niitä kaikkia asioita, jotka ennen saattoivat olla hyvinkin tärkeitä (ns korkea elintaso ja kaikki siihen liittyvät) eivät enää olekaan tärkeitä. Arvot ovat muuttuneet, kun itsekin on lähtenyt muutoksen tielle.
  Teksteistäsi huokuu että olisit lähtenyt ”sydämen tielle” eli kuuntelet itseäsi ja mitä oikeasti haluat.
  Myös hyvä oivallus tuo kun kirjoitit että pienillä resursseilla voi tulla toimeen. On osattava käyttää mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä – ja myös käytävä sisäistä keskustelua mikä on ylellisyyttä ja taas vastaavasti mitkä ovat välttämättömiä.

  Onneksi olkoon työsopimuksen johdosta!!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos, Eeva-Liisa onnitteluista ja kommentistasi! Arvomuutos on totta, mutta arvelisin, että se on pienempi kuin miltä se pinnalta katsoen näyttää. Ehkä olen sitten vain kuunnellut tarkemmin itseäni kuin aiemmin.

   Tykkää

   1. Jos tarkoitat että tietyn korkuisesta elintasosta luopuminen on vaikeaa ja vastenmielistä niin omalla kohdallani se vei vuosikausia. Kun mukavuuksiin tottuu niin niistä luopuminen on työn ja tuskan takana, kuin vetäisi pikkuvauvalta mielilelun.. se vaatii itsetutkiskelua ja elämänarvojensa uudelleen
    järjestelyä.
    Niin kuin itsekin totesit niin ei kaikkea voi mitata rahassa, mutta kyllähän se saattaa aikamoista tasapainoilua olla miettiessään että mikä on sitä nk välttämätöntä ja mikä katsotaan luksukseksi…
    Joskus kun saan nauttia vaikka vastaleivottua leipää tai itsepoimittuja marjoja niin tunnen itseni rikkaaksi. Sekin saattaa olla onnen hetki. ❤

    Luin erään mietelauseen: "Sen minkä yhteiskunta ottaa sinulta pois, antaa luonto sinulle takaisin".

    Liked by 1 henkilö

 2. Mukava kuulla taas sinusta! Onnea työstä ja viisautta polulle, jonka olet valinnut. Menestys on illuusio, jonka jokainen tajuaa ennemmin tai myöhemmin. Olen iloinen, että sinä olet jo nähnyt sen taakse.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: