Alivertaisuusvinouma

Psykologia tuntee runsain määrin erilaisia vinouma-loppuisia ilmiöitä ihmisten ajattelussa. Niitä kaikkia yhdistänee se seikka, että ihminen huijaa itseään ottaessaan vastaan syötettä ja havaintoja ympäröivästä maailmasta. Ihmisellä on itsellään joku käsitys, miten asiat makaavat ja poimii syötteestä lähinnä ne seikat, jotka tukevat tätä harhaista tai vinoutunutta käsitystä.

Tuskin saan sinua, arvokas lukijani, pois tolaltasi kun kerron itse rakentamani ajatuskehitelmän siitä, että masentuneita vaivaavat juuri tämän ilmiön erilaiset muodot ehkä poikkeuksellisen paljon. Muut ovat onnellisempia, menestyksekkäämpiä, tyytyväisempiä, merkityksellisempiä kuin minä, senhän näkee kaikkialla. Vinouman ytimestä löytää kaamean asetelman. Minä vastaan muut muuttuu muodoksi minä vastaan toinen. Minä pysyn minänä, mutta kaikki muut seitsemän miljardia muuttuvat siksi toiseksi. Tuollaista ihmismassaa vasten minä tunnun sangen vähäpätöiseltä ja mitättömältä. Saavutukseni eivät ole mitään verrattuna muihin seitsemään miljardiin ihmiseen. Näin kirjoitettuna tuo ajatusmaailma kuulostaa hassulta, tyhmältä ja absurdiltakin, mutta monelle kovin totuudenmukaiselta. Ainakin ajoittain. Masennuksen synkkinä hetkinä vertailu muihin tuottaa kivaa lisäpolttoainetta masennuksen roihuun.

Minua on vaivannut, niin kauan kuin muistan, alivertaisuusvinouma. Tuota termiä ei käsittääkseni käytetä ammattipiireissä, vaan siellä lähinnä puhutaan päinvastaisesta vinoumasta, ylivertaisuusvinoumasta, jossa ihminen kuvittelee osaavansa, tietävänsä ja olevansa parempi kuin onkaan. Masentuneiden alivertaisuusvinouma toimii juuri päin vastoin.

Jos ihminen on jo itsessään taipuvainen olettamaan muiden olevan parempia kuin mitä itse on, se tuottaa tarpeeksi kärsimystä jo sinällään. Mutta oman kokemukseni mukaan tällaiset ihmiset ovat vielä kaiken kukkuraksi salaa halukkaita etsiytymään sellaisten ihmisten äärelle, jotka vahvistavat tuota harha-ajatusta. Ylivertaisuusvinoutuneiden ihmisten ihanneyleisönä ja kumppaneina toimivat alivertaisuusvinoutuneet muodostavat yhdessä varsin infernaalisen inhimillisen sotkun ainesten sekoituksen. Kummankaan vinoutuneen hyväksi ei ole se, että toinen vahvistaa toisen harhakäsityksiä. Alivertaiseksi itsensä kokeva kaipaa tukea ja ymmärrystä. Ylivertaisvinoutunut kaipaa palautusta maan pinnalle, jotta hänen krooninen arvioton arvonnousunsa saisi realistiset mittasuhteet. Minulle on käynyt juuri näin, ja voin täältä kokemuksen keskeltä antaa varoituksen sanoja tällaista elämäntyyliä kokeville tai suunnitteleville.

Olen tässä viime vuosien aikana pyrkinyt taaperonaskelin eroon ainaisesta alemmuudentunteestani. Se tie on osoittautunut vaikeaksi ja juurakkoiseksi, mutten oikein näe muitakaan järkeviä vaihtoehtoja. Se on myös vaatinut radikaaleja toimia uran ja sosiaalisten kuvioideni suhteen. Uskon vahvasti siihen, että palkinto tästä työstä odottaa jossain tulevaisuudessa. Tai sitten palkinto saadaan osissa ja ehkä olen jopa kaikeksi onneksi saanut ensimmäiset osat, vaikka en sitä välttämättä oikein kunnolla ole mieltänyt.

Uusi ura on auttanut kovasti tällä tiellä. Vaikka tiedän, että aikaisemmalla urallani olin osaamisessani sangen menestynyt, sitä ei oikein voi kiistää, mutta silti koin alituiseen riittämättömyyttä ja alimittaisuutta. Ymmärsin jossain vaiheessa, että näin ei voi jatkaa, en voi lyödä päätäni samaan seinään kerrasta toiseen ja kuvitella kivun katoavan. Piti tehdä muutos, vaikka se tuntui ja tuntuu pelottavalta. Tässä mä seison, muutoksen keskellä ja osin vasta edessä. Pelottaa, mutta kutkuttaa myös.

Yksi miellyttävä muistutus tästä vinoumastani ja siitä toipumisesta tuli eteen vähän yllättäen uudella työpaikallani. Jokin aika sitten toimin harjoittelijana eräällä verstaalla, jonne harjoittelun päätteeksi solmin osa-aikaisen työsuhteen. Käyn töissä opintojen ohessa, kun se on mahdollista. Nyt kun olen jo joitain kertoja käynyt töissä, hieman yllättäen olen tehnyt siellä projekteja, jossa minulla on ollut apuna -kas kummaa- seuraava harjoittelija. Pääsin nopeasti siis harjoittelijasta minityönjohtajaksi. Vaikka olemme hänen kanssaan opiskelleet suurin piirtein saman ajan, asetelma töissä on selvä: minä kannan vastuun ja samoin päätöksenteon mahdollisuuden. Hän ikään kuin katsoo minua aavistuksenomaisesti ylöspäin huolimatta siitä, että teoriassa olemme suurin piirtein viettäneet saman ajan ammatin parissa.

Lienee sanomattakin selvää, että tällainen asetelma luo hyvää valoa vinoutumalleni. Huomaan näin käytännön kautta, että minä osaan tätä alaa ja kykenen jopa hatarasti johtamaan projekteja. Maailmanhistoriassa tämä tapahtuma on toki erittäin mitätön, mutta omalle kehitykselleni ihmisenä tämä tilanne on osoittautunut kultaakin arvokkaammaksi. Ennen kaikkea, koen saavani toivoa siitä, että pitkään rämmitty taival kammottavan huonon itsetunnon ja alituisen alimittaisuustuntemuksen kanssa saattaa joskus kenties joko päättyä tai ainakin hellittää merkittävästi.

Vinouma-sanan osa vino kertoo olennaisimman. Ei ole kiva ottaa vastaan vinoutunutta dataa maailmalta minusta. Haluan kulkea niin pystyssä päin kuin vain mahdollista. Haluan, että osaan joko verrata itseäni muihin terveellä tavalla tai -mikä vielä parempaa- lakata vertaamasta aikalailla tyystin.

Kiitos, että luet.

5 vastausta artikkeliin “Alivertaisuusvinouma”

 1. Tuossa alivinoutuneisuus-suossa on tullut rämmittyä ja vieläkin joskus siellä saatan kompuroida. Varsinkin niinä päivinä kun päälleni on laskeutunut musta ja inhottavan raskas uhriutumisviitta. Sitten vasta kun havahdun ja tiedostan tuon viitan olemassaolon (omassa päässäni) voin alkaa ravistelemaan sitä pois.
  Kun lakkasin vertaamasta itseäni muihin ja sen sijaan keskityin oman itseni kehitysmatkaan niin viitta liukui alas harteiltani huomattavasti aikaisemmassa vaiheessa.
  Ja myös että annan tunnustusta itselleni silloinkin kun aikaansaannokseni olisivat ihan pikkuruisia.

  Itsensä hyväksyminen sellaisena kaikenkarvaisena ja epätäydellisenä yksilönä on välillä hyvin haastavaa mutta mehän olemme täällä oppimassa. Elämä on matkantekoa. Uteliaisuutta ja nöyryyttä se vaatii. Myös anteeksiantoa. Itseään kohtaan varsinkin. ❤

  Liked by 1 henkilö

 2. Moikka (pitkästä aikaa)!

  Mielenkiintoista pohdintaa. Minä olen ehdottomasti ylivertaisuusvinoutunut, eikä sekään tosiaan ole ihan ongelmaton yhdistelmä masennuksen kanssa. Ajattelen siis, että minun ”kuuluu olla” oikeastaan kaikessa vähintään keskitasoa, mieluiten reilusti yli. Olen usein hakeutunut ja ajautunut eri yhteyksissä kovatasoiseen porukkaan ja koska luonnostaan koen, että minun on oltava puolivälin paremmalla puolella, kasvaa vaatimustasoni tosi korkeaksi. Minun on todella vaikea hyväksyä, että olen jossakin asiassa huono, tai edes keskitasoa (koska mielessäni keskitaso = huono). Silloin myös avun pyytäminen on vaikeaa, jos lähtökohtaisesti en edes hyväksy huonommuuden mahdollisuutta. Havahduttavaa oli, kun psykoterapeuttini totesi, että ajatusmallini on narsistinen.

  Ehkä tässä on myös vähän kyse siitä, että samaistuuko fixed vai growth -mindsetiin. Eli uskooko, että on syntymässä saanut tietyn lahjakkuuden, jota ei voi enää kehittää, vai että voi jatkuvasti oppia uutta. Haluan uskoa kehityksen mahdollisuuteen. Mutta toisaalta se tarkoittaa, että voin jatkuvasti vaatia itseltäni enemmän ja enemmän!

  Ratkaisevaa taitaa tosiaan olla se, keneen itseään vertaa. Eli ehkä minun kannattaisi tiedostaa paremmin minkä tasoiseen porukkaan hakeudun ja toisaalta harjoitella keskitason alittamista!

  Nyt kun aloin asiaa pohtia, nousi mieleeni vahva visuaalinen kuva, jossa Gaussin käyrän viimeinen, kapea suiro on se tavoiteltava, erinomainen suorituksen taso (mutta jossa on mahdotonta olla ihan siellä oikeassa reunassa, aina on jotain pientä parannettavaa) ja puolivälistä oikealle on vielä ihan ok, koska sillä alueella suurin osa porukasta on. Puolivälistä vasemmalle käyrä katkeaa mielessäni ja tilalla on vain musta kuilu, jossa en voi olla ja jossa kukaan tuntemani ihminen ei ole. Käyrän alkupäässä vasemmalla on pieni kieleke, jossa on ok olla hetken ajan, kun vaikka aloittaa jonkin uuden lajin, mutta siitä on nopeasti ponnistettava mustan kuilun yli puolivälin paremmalle puolelle. Olipas mielenkiintoinen havainto! Nyt alkoi tuntua, että olisi hyvä lähteä kartoittamaan tämän mustan kuilun aluetta vähän tarkemmin…

  Kiitos tästä sysäyksestä itsetutkiskeluun!

  Ja hei, paljon onnea työpaikan johdosta! Siitä se lähtee. Kuulostaa siltä, että maltat taapertaa pikkuhiljaa tuon mustan kuilun läpi kohti parempaa (ja lopulta erinomaista) suoritusta.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: