Keskityn kauneuteen

Vuosi vaihtui hiljattain ja tämän väkinäisen virstaanpylvään yhteydessä päätin jättää väliin sekä uudenvuodenlupauksien antamisen että menneen vuoden summaamisen.

Uudenvuodenlupauksien kanssa minulle on käynyt samoin kuten lukemattomille muillekin; ne eivät pysy hengissä edes säädyllistä ajanjaksoa. Siksi ehkä nyt tässä elämäntilanteessa lienee paljolti parempi, etten maksa tolkutonta tunnehintaa taivaita tavoittelevista lupauksista joita en pysty pitämään.

Viime vuosi oli sen verran vaiherikas ja sisälti sen verran runsaasti merkittäviä muutoksia kauan stagnaattisessa tilassa velloneeseen elämääni, että sen summaaminen ei ehkä ole inhimillisissä mittasuhteissa mahdollista eikä perin järkevääkään. Uuden alan opiskelu, masennuksen lieveneminen ja pitkän parisuhteen päättyminen kertonevat tiivistetysti vuoden vuoristoradasta.

Elämä hetki kerrallaan tuntuu juuri nyt oikealta. Kuulostaa kliseiseltä, mutta se toimii sittenkin.

Yhden lupauksen itselleni tein jo jokin aika sitten ja se olkoon tämän vuoden teema, mutta samalla ovenavauksella ajattelin elää saman lupauksen innoittamana ihan koko loppuelämäni. Päätin keskittyä kauneuteen.

Tässä vaiheessa, armoitettu lukijani, voit perustellusti miettiä, että olenko menettänyt järkeni, kun puhun kauneudesta pyrkimyksenä. Tai on ihan sallittua epäillä, että olenko nauttinut liikaa self help -oppaiden väljähtyneitä teesejä. Voin lohduttaa sinua, että ei, en ole menettänyt järkeäni enkä ainakaan ole uppoutunut mihinkään mitäänsanomattomuuksien suohon.

Minulle kauneuteen keskittyminen tarkoittaa ilmeisen, esteettisen kauneuden lisäksi henkistä, sosiaalista ja emotionaalista kauneutta. Elän juuri nyt vaihetta elämässäni, jossa kaikenlainen kauneus auttaa eteenpäin ja motivoi ylipäänsä tekemään sellaisia uusia ja vanhoja asioita, jotka tekevät minulle hyvää.

Esteettinen kauneus lienee näistä kauneuden lajeista helpoin selittää. Kun opiskelen käsityöammattia, voin sikäli etuoikeutetusti tehdä kauniita asioita ihan käsilläni. Voin miettiä, että millainen esine on sellainen, jonka tekemiseen minun kannattaa käyttää aikaani ja miten sen kauneutta voi aina pyrkiä lisäämään. Uin tässä hieman vastavirtaan; väittäisin, että elämme maailmassa jossa esineiden määrä (ja siten niiden alhainen hinta) on ajanut yli esteettisestä laadusta. Tällä tiellä aion jatkaa kykyjeni ja mahdollisuuksieni mukaan. Opiskellessa on toki helppo pyrkiä tekemään kauniita esineitä, mutta kun aamiaspöytään tällättävän leivän kohtalo riippuu taloudellisista tuloista, ei tällaista estetiikkapäätöstä voi aina noudattaa sataprosenttisesti. Pyrkimys on silti tärkeää pitää aina mielessä.

Sosiaalinen kauneus tarkoittaa minulle sitä, että aion pysyttäytyä sellaisissa ihmissuhteissa ja sosiaalisissa tilanteissa, jotka tuottavat minulle mahdollisimman hyvää. Voin tietenkin edesauttaa itsekin sosiaalista kauneutta omilla tekemisilläni, mutta myös valinnat siitä, missä ja kenen kanssa vuorovaikutan, ovat olennaisia.

Emotionaalinen kauneus riippuu jonkin verran tuosta yllämainitusta sosiaalisesta kauneudesta. Mutta sen lisäksi voi tehdä paljon muutakin. Minä voin valita (tiettyyn rajaan asti) miten suhtaudun ympärilläni könöttäviin asioihin ja tilanteisiin. Voin pyrkiä keskittymään lähinnä sellaisiin tunnetiloihin, jotka tuovat minulle hyvää oloa. Ja vaikka kohtaisinkin tummempia tunteita itsessäni, voin suhtautua niihin lempeästi ja antaa niiden mennä ohi. Emotionaalinen kauneus on hyvyyttä ja hyväksyvyyttä itseäni ja muita kohtaan. Se on rakkautta.

Kauneus koetaan laajalti pinnallisena kokemuksena. Mutta jos tarkasti katsotaan -noh- pinnan alle, niin kauneus ulottuu svyimpään sielun kolkkaan asti. Vaalikaamme sitä kauneutta kaikilla tavoilla.

Kiitos, että luet. Ja hyvää alkanutta vuotta!

6 vastausta artikkeliin “Keskityn kauneuteen”

 1. Hyviä mietteitä. Voi kun arkkitehtuurissakin keskityttäisiin todelliseen kauneuteen eikä vain sen viestittämiseen, että ”hei, olen moderni rakennus!”. Tai julkisissa taideteoksissa kuten liikenneympyröiden installaatioissa kysyttäisiin ohikulkijoilta, mikä on kaunista, eikä tähdättäisi abstrakteihin arvoihin, jotka joku oppinut on jossain taidemaailman huipulla määrännyt kauniin määritelmäksi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos, Heini, palautteestasi. Olipa hienoa saada heti saman tien kommenttia, vaikka juuri palasin hienoiselta tauolta. Lämmittää mieltä.

   Niin, arkkitehtuuriin taitaa liittyä samoin kuin moneen muuhunkin asiaan se, että meillä on kadonnut pitkäaikaisen estetiikan kaipuu ja siten emme kai ole valmiita maksamaan kauniista talosta. Ehkä tähän tulee vielä muutos, kun kestävän kehityksen ajatukset etenevät.

   Tykkää

 2. Kauneudesta puheenollen, on ilahduttavaa että päätit keskittyä siihen. Sitähän voi löytää kaikkialta, kun vain avaa silmänsä ja aistii. Ja että laajensit itse kauneus käsitettä noinkin pitkälle olikin ihana oivallus eikä pelkästään visuaalisen kokemuksen kautta!
  Ja että kauneus ja ilo kuuluvatkin yhteen – kun aistii kauneutta niin se ruokkii myös sitä omaa sisäistä maisemaa ja hyvää oloa.

  Ainakin itselläni kun kokkaillessani teen ruokaa sydämelläni ja mielelläni niin siitä tulee paljon paremman makuista kuin nyrpeänä tehty vatsantäyte. Rakkaudelliset teot ovat kauneutta nekin. ❤

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentistasi, Eeva-Liisa! Aihe on lähellä sydäntäni siksikin, kun masennuksen keskellä kaikki kauneus katoaa. Tai eihän se katoa mihinkään vaan kyky havainnoida sitä ja nauttia siitä.

   Tykkää

   1. Pitää paikkansa tuo että masentuneena kyky havainnoida ympärillä olevaa kauneutta heikkenee. Omalla kohdallani siihen on kuitenkin jonkinlainen ”lääke” olemassa ja sitä voisi kuvailla vaikka että päättää kokeilla heittää syrjään se likaisen mustanharmaan peiton ja kömpiä ulos katsomaan olisiko risukasan ulkopuolella valonhäivähdyksiä. Kiinnostua ympärillä olevasta elämästä, kuin perhosen toukka tekee jatkaakseen muodonmuutostaan.
    Ja havaita että harmaissa väreissäkin on useita eri sävyjä joita ei ehkä ennen ollut edes tiedostanut.
    Tai että ruoste jonkin ”romun” pinnalla näyttäytyy ihanan lämpimän sävyisenä ja upeana juuri tässä valossa.
    Kauneus on katsojan silmissä.

    Opiskelet käsityöammattiin, wau! En väitä että se olisi helppoa, vaan voisin kuvitella että se on vaativaa ja haasteellistakin. Siinä pitää varmaankin ”laittaa itsensä likoon” alituisesti ja voin kuvitella että oletkin juuri sellainen joka ei valitse sitä helponta polkua… 😉
    Monet käsityöläisammatit ovat kuolemassa sukupuuttoon (ainakin täällä Ruotsissa) ja uskon että näinä koettelevina aikoina ihmiset arvostavat juuri näitä taitoja – hyvinkin korkealle.

    Tykkää

 3. Tämä osui silmiini juuri äsken ja laitan sen sinulle. Tuleeko sinulle tästä mitään ajatuksia/tuntemuksia tästä?

  Sielussani on tilaa musiikille,
  runoudelle, taiteelle
  – kaikelle kauniille.

  Annan sisimpäni täyttyä
  luovuuden voimasta.
  Kerään siitä oman energiani.

  https//:runotalo.fi
  Huom. Minulla ei ole minkäänlaista kaupallista yhteistyötä tämän sivuston kanssa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: