Kuulin kanssamasentuneelta, että joissain terapiamuodossa käytetään yhtenä harjoituksena sellaista kysymyksenasettelua, jossa mietitään, millaisena hahmona masennus näyttäytyy masentuneelle. Siis että jos pitäisi kuvailla toiselle ihmiselle, että miltä masennus näyttää, jos sen pitäisi vaikka piirtää. Tai mitä se masennus tekisi, jos se saisi fyysisen olemuksen.
Pinnallinen vastaukseni kysymykseen tuli suhteellisen nopeasti ja lonkalta ja käsittääkseni näkemykseni myötäilee varsin hyvin yleistä käsitystä masennuksen hahmosta. Nimittäin äkkiseltään olisin sanonut, että minulle masennus näyttää mustalta painopeitolta, joka peittää minut alleen. Musta väri tuntuu tietenkin turhankin ilmeiseltä vastaukselta samoin kuin sen painavuus. Pimeä, valoa läpäisemätön peitto ja sen painavuus tuntuvat välillä suhteellisen fyysisenäkin, kun masennus tekee infernaalisia taikojaan. Huolimatta ilmeisyydestään tämä hahmo tuntuu kovin tutulta ja varsin tyhjentävältä.
Tarkempi pohdinta tuottaa sitten huomattavasti monimutkaisemman ja sanoisinko pelottavammankin lopputuloksen. Nimittäin huomasin suhteellisen nopeasti, että tuo peittohahmo ei kerro lopulta masennuksestani kuin sen ihan helpoimmin hahmoteltavan ominaisuuden. Loput masennukseni ominaisuuksista jäävät tällä vertauksella -heh- aikalailla peittoon. Siispä hahmottamista kannattaa jatkaa.
Kun teemaa ajattelee hieman kauemmin, masennus saa aivan erilaisen hahmon. Yhtäkkiä se näyttäytyy kauhuelokuvien mustalta viikatemiesmäiseltä hahmolta (toki ilman sitä viikatetta), joka on siis pukeutunt mustiin ja sen kasvot ovat joko piilossa tai sillä ei ehkä edes ole kasvoja. Eihän kyse edes ole varsinaisesta ihmishahmosta vaan masennuksen ominaisuushahmosta. Välillä tuo mustanpuhuva hahmo näyttäytyy jopa itseäni suurempana, vieressä seisovana ja mukana kulkevana hahmona mustine ja niin kliseisine kaapuineen. Välillä taas tuo hahmo hyppää pienempänä hahmona olkapäälleni kuiskimaan korvaani. Toisinaan taas tuo tumma hahmo hyppää jopa kehoni sisään tekemään keljuja toimiaan.
Tässä tarkemmin pohditussa hahmossa tärkeintä ei kuitenkaan ole sen fyysinen olemus, joka siis vaihtelee tilanteen ja masennuksen määrän mukaan. Paljon tärkeämpää ja tuhoisammalta tuntuva ominaisuus tässä hahmosa on dialogi, tai lähinnä kylläkin synkeä monologi. Tuo pelottavalta näyttävä hahmo kuiskii korvaani alentavia, lannistavia tai muuten synkeitä lauseitaan. Välillä kuiskinta muuttuu kovemmaksi, välillä sellaiseksi jupinaksi, jota vaivoin edes kuulee. Mutta tuo monologi tekee hallaa itsetunnolle, olemiselle, tekemiselle, kaikelle. Ja kun hahmosta ei noin vain pääse eroon, kuiskinta ja vähäeleinen jupina saavat enemmän pontta ääneensä kuin pitäisi.
Ei, en ole menettämässä järkeäni, enkä oikeasti kuvittele masennukselleni mitään tuollaista kauhu- tai scifielokuvien kaameaa hahmoa todelisena fyysisenä hahmona. Kyseessä on siis lähinnä kuvaus siitä, miltä minä masennukseni koen. Ja se, että hahmon olemus vaihtelee, myötäilee sangen hyvin sitä, miltä minun masennukseni kulloinkin tuntuu ja on tuntunut. Joskus korvaankuiskija on pahasta, joskus sellainen tumma, iso ihmismäinen hahmo kanssakulkijana pelottaa. Hahmo luo kauhua itsessään, mutta sen puhe toimii varsinaisena keihäänkärkenä. Haavoja syntyy, vaikka miten väistelisi tai pyrkisi kuulemaan muita ääniä.
Juuri nyt masennukseni hahmo tuntuu isolta viikatemiesmäiseltä hahmolta, mutta se ei kulje kanssani. Se ei kuiski juuri nyt olkapäälläni diabolisia kirouksiaan. Se kurkkii nurkkien takaa ja yrittää päästä matkaani mukaan. Pyrin vain kulkemaan ohi ja olemaan katsomatta sen olemattomiin silmiin. Sillä tapaa sen hahmo pikku hiljaa -näin uskon- pienenee ja pienenee ja kenties katoaa tomuna ilmaan jonakin päivänä. Kunhan sinä päivänä tuulee navakasti ja minä pidän fokukseni jossain aivan muualla.
Marraskuun marras-sana viittaa kuolemaan. Väitetään, että tässä kuussa kauhistellaan kaiken kuolemaa. Luonnon, valon, kenties toivon kuolemaa. Mutta minä pyrin keskittämään hyvästien antamiseen synkeälle elämälleni. Se tuskin onnistuu vielä, mutta kerrankin näen pimeyden keskellä valoa. Synkkyys voi kuolla ja kaiken lisäksi sekä vastoin odotuksia, parhaiten synkkyys kuolee pimeyden keskellä.
Kiitos, että luet.
Aivan loistavaa kuvausta! Minäkin olen kokenut hahmojen kehittelyn todella hyödyllisenä ja niitä onkin kertynyt jo aika liuta: jatkuva kritisoija Piiska-Riina, maailman myötätuntoisin tukijani Mama Helli ja sisälläni kiemurteleva ahdistusta aiheuttava Ankerias.
Mielestäni avain on siinä, että määrittelee masennuksen hahmolle sen heikkoudet ja toisaalta sen, mistä se saa voimaa, jotta voi sitten olla antamatta sitä sille. Suoraan dialogiin tuollaisen pahuuden hahmon kanssa ryhtyminen on haastavaa ja siinä minulla toimi apuna Mama Helli, joka osasi pistää Piiska-Riinani aika hyvin kuriin kirjoittamassani dialogissa.
Sinun viikatemiehesi ilmeisesti alkaa haihtua kun et kiinnitä siihen huomiota, et kuuntele sitä ja keskityt johonkin muuhun mukavampaan. Millä muilla keinoilla voit varmistaa sen katoamisen? Mikä viikatemiehesi motiivi on ja voitko vaikuttaa siihen? Onko mieleesi noussut joitakin positiivisia, hyödyllisempiä hahmoja?
(Marraskuusta vielä, tajusin hiljattain, että tämä kuukausi on USA:ssa kiitollisuuden kuukausi! Tavallaan nurinkurista, toisaalta looginen aika olla kiitollinen kesän sadosta ja koko vuoden onnistumisista.)
TykkääLiked by 1 henkilö
Hei, Riina! Sinun hahmojenkäsittely on pidemmällä kuin minulla. Kuulostaa viisaalta.
Tuo jenkki-marraskuujuttu on mielenkiintoinen. Mutta sinänsä erittäin ymmärrettävä. Kiitollisuus kantaa vaikeiden tai pimeiden aikojen yli, jos vain suinkin kykenee kiitollisuuteen.
TykkääTykkää
Joo, tuo hahmojen kehittely on kyllä hauskaa ja se on auttanut saamaan otetta moneen kipeään aiheeseen. Kurkkaa mun blogista ideoita, jos haluat saada lisävinkkiä aiheeseen: https://pseudoriina.fi/kirjoitusharjoituksia/ – olen alkanut julkaisemaan siellä kehittelemiäni kirjallisuusterapeuttisia harjoituksia!
TykkääLiked by 1 henkilö
Olipa mielenkiintoisia kirjoitusharjoituksia. Täytyy kokeilla niitä!
TykkääTykkää
Kiitos, tosi kiva kuulla! Jos syntyy jotain julkaisukelpoista niin laita ihmeessä linkki mun blogiin kyseiseen harjoitukseen!
TykkääTykkää