Häpeä vie hampaatkin suusta

Masennukseen kuuluu paljon ikäviä lieveilmiöitä. Keskeneräiset asiat ja sellaiset ”pitäisi saada tehdyksi” -tyyppiset asiat vaivaavat ja saavan aikaan kiusallisia tunnelmia. Yksi tällaisista ikuisuusteemoista on hammaslääkärissä käynti.

Häpeän masennustani, enkä haluaisi sen saavan aikaan mitään sellaisia oheisilmenemismuotoja, joista jäisin ikään kuin kiinni. Siis sellaisia, joista näkee, että minulla on masennuksen aiheuttamaa viivettä asioiden tekemisessä. Tämä häpeä tai jopa häpeän pelko sitten saa aikaan sen, että en oikein saa tehdyksi asioita, joita pitäisi saada tehdyksi. Asiat kasvavat suurtakin suuremmaksi ja odottaminen ja viivyttely vain pahentavat asioita, tietysti.

Kärsin viime alkuvuonna siitä, että hampaaseeni sattui. Olin kärvistellyt asian kanssa aivan liian kauan. Niinhän siinä sitten kävi, että lopulta hampaani tulehtui niin paljon, ettei ollut enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin hakeutua kunnalliseen päivystävään hammashoitoon. Tuomio oli tyly, hammas oli siinä kunnossa, että se olisi poistettava. Onneksi se hammas oli poskihammas, joten minut päivittäin näkevät ihmiset eivät sentään saisi heti nähtäväkseen aukkoa purukalustossani.

Meinasin nyt päästää itseni samaan tilaan, ikään kuin en olisi oppinut viime kerrasta. Onneksi olen ehkä hieman aikaisemmin liikkellä, koska minun ei tarvinnut sentään mennä päivystykseen, vaan sain varattua ajan ihan normiproseduurien mukaan. Ja tänään sitten koitti tuo pelottavalta kuulostava tilanne, että minun varaamani hammaslääkäriaikani oli käsillä. Pelkäsin, että tällä kertaa käy samalla tavalla kuin viimeksi, mutta onneksi ihan niin ei käynytkään. Tai tarkkaan ottaen kyllä: minulla on kaksi sellaista viisaudenhammasta, jotka ovat reikiä täynnä ja jotka pitää poistaa. Mutta ne hampaat ovat muutenkin sellaisia, että ne olisi pitänyt poistaa jo kauan, kauan aikaa sitten. Tappio ei siten tällä kertaa kohdistunut sellaisiin hampaisiin, jotka olisi pitänyt säästää ihan tositoimintaa varten.

Ennen hammaslääkärille menoa ehdin käydä koko tummman tunneskaalani läpi. Koin häpeää siitä, että joudun menemään hammaslääkäriin taas sen takia, että minulla on kipuja, en siis mitenkään hyvissä ajoin taaskaan. Häpeän sitä, että aina välillä olen sen verran voimaton, että ihan joka päivä en pysty hampaitani pesemään ja se tietysti edistää reikiintymistä. Ja kaiken kukkuraksi ruoka- ja juomatottumukseni ovan sen kaltaiset, joista jokainen hammaslääkäri näkee painajaisia. Liikaa kolajuomia, liikaa energiajuomia virkeyden edistämiseen, kaikenlaista hammasepäystävällistä harrastetta taidan tehdä. Itse asiassa siihen nähden, kunka laiminlyön hampaiteni hyvinvointia, purukalustoni on yllättävän hyvässä kunnossa. Ensimmäisen kerran rautahampaisiin paikattiin reikä vasta kahdeksan vuotta sitten, siis nelikymppisenä. Maailma täyttyy välillä ihmeistä.

Kaikeksi onneksi tämänpäiväinen hammaslääkäri oli hyvin ymmärtäväinen. Kun koin hänet empaattiseksi, sanoin suoraan, että tilanne jännittää, mutten kylläkään alkanut sen enempää tehdä selkoa masennushistoriastani. Toisenlaisia kokemuksia hammashuollosta löytyy yllin kyllin: kaameita moraalisaarnoja, syvääkin syvempää huokailua esimerkiksi siitä, että en saa pidettyä suutani tarpeeksi auki ja niin edelleen. Moni karttaa hammaslääkäriä, sen tiedän, ja monella on siihen varmasti ihan hyvät syytkin.

Ehkä häpeäni otti nyt sitten hieman takapakkia, kun tilanne ei ollutkaan niin paha kuin luulin. Masennus ei ollut saanut tällä kertaa tehtyä liikaa tuhojaan hampailleni. Ehkä toivoa sittenkin on. Tai saa nähdä, kunhan menen röntgenkuvaan ja saan siitä palautteen. Sitten saatan päätyä takaisin häpeän kapealle mutta ankealle polulle. Nyt vain täytyy toivoa, että pysyn hoitoputkessa tarpeeksi pitkään.

Kiitos, että luet.

Yksi ajatus artikkelista “Häpeä vie hampaatkin suusta”

  1. Itselläni on vastakkainen tilanne: vaikka kuinka hinkkaan hampaita suositusten mukaan ja elän säädyllistä elämää, reiät poksahtelevat hampaisiini siitä huolimatta. Olen 24 vuoden aikana käynyt paikkauttamassa kymmeniä reikiä. Joten hammaslääkärin pitäisi olla aika tuttu juttu, ei syytä pelkoon? No ainahan minä kauhusta kankeana siinä tärisen. Sellaista se on. Vielä tosin ei ole tarvinnut varautua rauhoittavalla lääkityksellä, onneksi.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: