Kyllä, en haluaisi myöntää sitä, mutta minä häpeän masennustani ja häpeäni ruokkii masennustani. Siinäpä minulla on tarjolla sangen viheliäinen noidankehä.
Tiedän totta kai sen, että mikään mielenterveyden harhapolku, kuten masennus, ei ole eikä pitäisi olla häpeän aihe kenellekään, mutta kun tämä prosessini pyörii niin tunnetason syvimmissä kerroksissa, että sen estäminen ei olekaan niin kovin helppo juttu.
Olen näissä kirjoituksissani pala palalta myös käsitellyt niitä aiheita, jotka aiheuttavat minussa häpeää. Muistiongelmat, aikaansaamisen ongelmat, haasteet tehdä päätöksiä, ainaiselta tuntuva ilottomuus ja sen näkyminen ulkomaailmaan, ne kaikki aiheuttavat häpeää. Kun lisätään vielä alituinen osattomuuden ja osaamattomuuden tunne, voimattomuus, etäiseltä vaikuttaminen, hallinnan puutteen aiheuttama ärtymys ja uniongelmat, niin soppa vaan sakenee entisestään.
En ihan usko, että yllä on lueteltu edes kaikki syyt, jotka aiheuttavat minussa häpeää, mutta onpa lista ainakin häivähdyksenomainen kosketus siihen maailmaan, jossa elän. Nyt kun kirjoitin nuo kaikki ylös, huomaan järkeni puskevan vastavirtaan: eihän noista voi mitenkään järjellä ajateltuna kokea edes häpeää. Nuohan ovat inhimillisiä ominaisuuksia, kaikiilla on tuon kaltaisia haasteita elämässään. No ei, taas kerran, järkeily ei ihan kokonaan auta. Mutta täytyy sanoa, että juuri tuo luetteloiminen auttaa myös tunnetasolla saamaan asiaan jotain -jos ei nyt järkeä, niin ainakin- järjestelmällisyyttä ja se taas auttaa käsittelemään asiaa.
Totuus on se, että en haluaisi olla masentunut, tuskin kukaan haluaa. Tässä sitä vaan ollaan ja tässä sitä yritetään kamppailla näiden asioiden kanssa.
Häpeä ja sen pelkääminen aiheuttaa itselleni tällä hetkellä kyllä sangen kovaa vaivaa. Haluan nimittäin peitellä häpeää aiheuttavia asioita ja ilmiöitä elämässäni. Häpeä ei nyt ole sellainen tunne, jota kovin mielellään toitottaisi muille. Minulle on esimerkiksi sangen kovaa kauhua herättävä kysymys, että mitä minulle kuuluu. En haluaisi kertoa totuutta, mutta valehtelu tuntuu myös typerältä. Siispä käytän kiertoilmaisuja tai kerron vain niistä vähäisistä asioista, jotka herättävät minussa iloa ja riemua. Niitäkin onneksi sentään on. Se on tavallaan sääli, että en tässä pyri rehellisyyteen, mutta toisaalta ajattelen niin, että en halua kuormittaa muita omilla totuuksillani. Enkä suoraan sanottuna aina itsekään halua lausua ääneen niitä asioita. Joskus puhe aroista asioista helpottaa, mutta joskus ne myös saavat lisäpontta toistelusta.
Nyt jotenkin tuntuu siltä, että tämä kirjoitus jää hieman vajaaksi. Nimittäin tähän loppuun olisi jotenkin riemukkaan mukavaa antaa parannuskeino tähän kelvottomaan masennuksen ja häpeän toisiaan tukevaan yhteiseloon. Mutta minulla sitä ei nyt ole antaa sinulle, hyvä lukijani. Paitsi tietenkin se, että pyristelee masennuksesta eroon tavalla tai toisella. Ja niitä keinoja onneksi on tarjolla. Minullekin.
Kiitos, että luet.
Tsemppiä ja jaksuja, pyristellään irti
Tästä olotilasta, parempaan päin jossain vaiheessa, siihen parempaan pitää vain uskoa
Hyvää miestenpäivää
TykkääTykkää
Kiitos! Ja samoin sulle hyvää miestenpäivää. Kyllä paremmat ajat odottavat. Kun on toivoa, on elämää, eikös se niin mene?
TykkääTykkää
Juurikin niin, never give up
TykkääLiked by 1 henkilö
Masennus ja siihen liittyvät oireet yhdistetään usein häpeän tunteeseen. Uupumuksen oireet ovat hyvin samankaltaisia ja kun tajusin olevani oikeasti uupunut (silloin minua ei oltu vielä diagnosoitu masentuneeksi) ajattelin, ettei uupumuksessa ole mitään hävettävää. Olin tavallaan ylpeä siitä: tein niin kovasti töitä, ahkeroin niin paljon, että raja tuli vastaan ja uuvuin. Masennus on eri asia. Masentunut ei voi sille mitään, masennus on vain tullut jostain. Mutta heti perään tajusin, että senhän pitäisi olla nolompaa, että on itse ajanut itsensä tällaiseen tilaan. Masentunut on sairauden uhri, vähän niin kuin syöpään sairastunut. Tuskin syöpään sairastunut häpeää sairauttaan tai syyttää siitä itseään. Tai jos syyttää, niin ei ainakaan pitäisi (paitsi jos on saanut keuhkosyövän poltettuaan kuin korsteeni 50 vuotta).
Mutta silti mun oli tosi vaikea kertoa ihmisille, että olen uupunut. Olihan se noloa. Ehkä en itsekään ihan täysin hyväksynyt sitä. Ja nyt, kun olen saanut diagnoosiksi masennuksen/ahdistuksen, on kertominen ehkä vielä vaikeampaa. Tätäkin kirjoitan pseudonyymin turvin. Stigma on kuitenkin vielä niin suuri. Pelkään, että joku tuomitsee minut tai pitää lopullisesti huonompana, jos kuulee heikkoudestani, eikun siis sairaudestani. Vaikka aina ajattelen kaikista muista, jotka kertovat masennuksestaan, että vau, just noin pitäisikin tehdä, muserretaan stigma, kohdataan ongelmat, siten ne hälvenee!
No, ehkä se on hyväkin, että on vähän filtteriä siinä mitä kertoo ja kenelle. Tuollaiseen mitä kuuluu -kysymykseen kukaan tuskin odottaa mitään sielun syvimpien syövereiden kaivelua. Mun vastaukset on tänä vuonna ollut “Tässähän tämä” tai “Erinomaista, nukuin viime yönä KAHDEKSAN tuntia!!”, josta kuulija voi sitten vetää omat johtopäätöksensä ja sydänystävien kanssa jutellaan sitten enemmän. Ja kun nuo oireet (unohtelut, olematon fyysinen kunto tai aamuyöllä herääminen) tulee ilmi, niin lyön yleensä vitsiksi: “mä nyt oon tämmönen teflonaivo nykyään, harva se päivä jää hella päälle” – se on suht helppoa, kun uskoo, että suunta on parempaan.
TykkääLiked by 1 henkilö
Hei, Pseudoriina! Hyviä ajatuksia sinulla taas, kiitos niistä! Ja hyvin samankaltaisia kuin minulla.
TykkääTykkää
Hei. Häpeä on masennuksen keskiössä. Sitä on vaikeaa tunnistaa, ne kun eivät ole toistensa synonyymejä.
Kun löydät sinun oman tien ulos masennuksesta, niin saatat huomata miten vähän häpeät siitä puhumista. Olethan kokenut jotain, mutta et häpeile puhua siitä. Sinä uskallat puhua siitä.
Aina kun pääsen jostain häpeästä irti, niin se helpottaa henkistä taakkaani. Minun ei tarvitse tuhlata enää sekuntiakaan kallisarvoista aikaa elämästäni murehtiakseni sitä. Olen kokenut paljon henkisesti raskaita asioita masentumatta enää niistä uudelleen, ja olen huomannut miten merkittävää osaa häpeä niissä näyttelee. Tai on näyttelemättä, paremmin ilmaistuna.
Sinulla menee ihan hyvin. Leuka hieman pystyyn 🙂 Ja mitä masennukseen tulee, se on tunne. Sinulla on lupa tuntea noin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Hei, varjoton Mies ja kiitos kommentistasi. Se, että kirjoitan tätä blogiani nimimerkin takaa, kertonee paljon siitä stigman pelosta ja häpeästä, jota tunnen masennuksestani. Ehkä sitten jonain päivänä uskallan kertoa asioista omalla nimelläni ja pelotta. Kiitos tsempistä!
TykkääTykkää
Mä luulen, että se menee just noin: kun on päässyt siitä yli, päässyt niskan päälle masennuksesta, siitä uskaltaa puhua avoimemmin omalla nimellä. Mutta niin kauan kuin on epävarma selviytyykö siitä koskaan, ei uskalla laittaa omaa nimeään alle. Lehdistäkin voi lukea tarinoita uupumuksesta, masennuksesta tai muusta sairaudesta selvinneistä ihmisistä, eipä ole tullut paljon vastaan artikkeleita ihmisistä, jotka sillä hetkellä ovat masennuksen alhossa.
Tuo, että antaa itselleen luvan olla masentunut, väsynyt, huono jne. on kyllä tärkeä juttu ja vie jo askeleen eteenpäin! (Mutta ei ole aina ihan helppoa.)
TykkääLiked by 1 henkilö