Yritän nyt olla kuulostamatta ylimieliseltä. Tätä aihetta täytyy vaan avata siitä riskistä huolimatta.
Olen miettinyt paljon masennuksen syntytarinaa monestakin näkökulmasta, ja yksi tekijöistä, joka on tullut eteen sekä omissa pohdinnoissani samoin kuin keskusteluissa muiden kanssa, on äly.
Jos ihminen on saanut synnyinlahjakseen älykkyyttä, hän on helposti taipuvainen hahmottamaan isoja kokonaisuuksia, eri asioiden välisiä yhteyksiä sekä syy-seuraus-suhteita keskimääräistä oivaltavammin ja laajemmin. Hän ymmärtää myös omaa rooliaan suhteessa muuhun maailmaan ja sen tapahtumiin ehkä seikkaperäisemmin ja tarkemmin kuin moni muu.
Älyn aikaansaama ymmärrys voi altistaa kovin helposti masennukselle. Altistumista voi aiheutaa se, että kokee asiat korostetuksi turhautumista aiheuttaviksi, koska mitä isompi kokonaisuus on, sitä vähemmän yksilö voi siihen vaikuttaa. Samoin muiden ihmisten ymmärtämättömyys ja sen aiheuttama kitka ihmissuhteisiin voi tehdä hallaa. Itse olen kokenut, että asioiden laaja ymmärrys ja niiden välisten suhteiden hahmottaminen aiheuttaa turvattomuuden tai kodittomuuden tai runsauden pulan tunnetta, jotka ovat selkeästi olleet minulle iso ahdistuksen ja masennuksen aihe. Tuo runsauden pula, siis ajattelu, että ”kaikki on mahdollista”, voi olla erittäin hyvä ominaisuus sopivasti käytettynä, mutta muutenkin masentuneisuuteen taipuvaisella se voi toimia tuota älyllä armoitettua ihmistä vastaan.
Tunteiden älyllistäminen, siis käytännössä tunteiden muuttaminen ikään kuin järjen tuotoksiksi tai tunteiden torjuminen älyn vastaisina voi myös aiheuttaa eksymistä. Ainakin itse olen kompastunut moneen otteeseen siihen, että koen mahdolliseksi ja tarpeelliseksikin sen, että laitan tunteeni syrjään, koska ne eivät vastaa järkeni juoksua. Tämä on tietenkin hölmö ajatus. Tunteet eivät ole vastakohta järjelle, vaan ne ovat aivan eri käyttövoimaa ihmiselle. Ja tunteiden kieltäminen tai kuoppaaminen on yksi isoja tekijöitä masennuksen synnyssä ja kasvussa. Satoja vuosia kestänyt järjen glorifiointi tunteiden kustannuksella alkaa onneksi olla taakse jäänyttä elämää. Järjen käyttäminen oman hyvinvoinnin alasajossa on -paradoksaalista kyllä- järjenvastaista.
”Autuaita ovat tietämättömät” sanotaan jossain vanhassa viisaudessa. En ehkä haluaisi sanoa asiaa ihan noin suoraan, mutta olen sangen vakuuttunut siitä, että vähemmällä ymmärryksen asteella voisi olla masentaa vähentävä vaikutus.
Kiitos, että luet.

tämäkin oli erittäin hyvä kirjoitus ja näkökulma masennukseen. ajatus että periaatteessa kaikki on mahdollista voi olla masentava koska järkevä ja älyllinen ihminen tietää että eihän näin kuitenkaan ole. Olen käytännössä kokenut tuon selvittäessäni hammaslääketieteen mahdollisuuksia suun terveyteni hoitooni. Periaateesa keinoja on ihan mihin vaan mutta käytännössä taitaa käydä niin että se lähiterveysaseman lääkäri onkin oikeassa! hukkaan ovat siis menneet ne tunnit jotka netissä olen viettänyt tietoja etsiessäni. Masentaa ajatus että ” miksi juuri minä ” olen se joka hoitotoimen ” poikkeus” jolle mikään hoitokeino ei sovi.
TykkääTykkää
Kiitos taas palautteesta! Tämä on teema, jonka kanssa itsekin painin aika usein.
TykkääTykkää